Sportivul ieșean Dragoș Bălăiașa, de la ”Suprem Karate Club Iași”, a fost desemnat cel mai titrat karateka la Campionatele Europene de Karate Tradițional desfășurate recent la Belgrad, în Serbia.
În vârstă de 25 de ani, Dragoș Bălăiașa a concurat la Europene în cinci probe și a urcat pe podium la fiecare dintre acestea. Karateka ieșean a obținut aurul la fukugo și la kumite kogo, argintul la kumite individual și la kata echipe, iar cu echipa de kumite a terminat pe locul 3, după ce doi dintre colegi s-au accidentat și nu au mai putut continua. Bilanțul de excepție, dar mai evoluțiile entuziasmante de pe tatami i-au adus lui Dragoș Bălăiașa titlul de sportivul numărul 1 al Campionatelor Europene, trofeu acordat în premieră de către Federația Europeană celui mai bun sportiv al competiției. La feminin, trofeul i-a revenit sportivei Elena Stavojenic, din Serbia.
În vârstă de 25 de ani, Dragoș Bălăiașa a concurat până anul trecut pentru clubul ENPI Iași, unde a fost format de Sensei Constantin Adăscăliței, actualul președinte al clubului și vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional, dar de anul trecut a decis să meargă mai departe cu propriul club. Bălăiașa spune că se simte un sportiv împlinit după acest titlu decernat la Europene.
”Este cumva o performanță pe care o așteptam, pentru că am muncit foarte mult în ultima perioadă pentru a atinge o formă sportivă foarte bună. Am concurat la cinci probe și am obținut cinci medalii, sunt foarte fericit de ceea ce am reușit, mă simt împlinit”, a declarat pentru ProSport Dragoș Bălăiașa, care a explicat cum a cucerit cele cinci medalii: ”La cele trei probe individuale am luat două medalii de aur și una de argint. La kumite liber, cum îi spunem noi luptă liberă, am fost foarte aproape de titlul european, am pierdut finala cu un sportiv din Polonia.
La kata sincron, acel exercițiu de luptă imaginară executat în sincron cu doi colegi de la Slatina, cărora vreau să le mulțumesc, am obținut argintul, iar la kumite echipe, luptă în echipă, am obținut medalia de bronz deși am luptat doar în doi, eu și Oliver Dobre. Din păcate, colegii mei din Iași, Aurel Ciubotariu și Alexandru Luca s-au accidentat la probele dinainte și nu au reușit să intre pe suprafață. Cu ei doi am fi avut șanse mari să luăm aurul și să fim campioana Europei la kumite echipe. Le urez însănătoșire grabnică pe această cale și să revină sănătoși pe suprafață, iar anul viitor să reușim să ne luăm aurul înapoi”.
Cel mai bun karateka european a explicat de ce și-a înființat propriul club anul trecut, după ce mai bine de 15 ani a concurat pentru ENPI, una dintre grupările de tradiție în karate-ul tradițional românesc.
”Proiectul Suprem Karate Club a luat ființă în 2020, e tânăr ieșit de pe băncile karate-ului ieșean. L-am înființat pentru a duce mai departe ceea ce am primit și eu de la Sensei Constantin Adăscăliței și Sensei Irina Pătrăhău Pascaru și mă bucur că am reprezentat cu succes Suprem Karate Club. Gândul meu este să aduc în sală noi practicanți de karate tradițional și să duc mai departe această artă marțială. Acum, cu aceste restricții este mai greu, stau pe loc, dar după ce se vor așeza lucrurile din punctul de vedere al pandemiei vom face noi înscrieri”, a completat Dragoș Bălăiașa.
În cei peste 16 ani de carieră, sportivul ieșean a cucerit aproape 100 de medalii la Campionatele Europene și Mondiale. Ca o coincidență, primul său titlu european a venit la vârsta de 9 ani, tot la Belgrad.
”Nu mai știu numărul exact al medaliilor, acum ceva timp le-am numărat și erau aproape 100, doar la Campionatele Europene și Mondiale. Activitatea mea a fost foarte stufoasă, practic din 2005, de la primele Campionate Europene, când aveam 9 ani și am cucerit aurul, tot la Belgrad, am participat an de an la toate competițiile mari, excepție făcând 2014, când am suferit o accidentare la genunchi. Și nu intenționez să spun stop, merg mai departe pentru că acest sport face parte din viața mea, trebuie să duc mai departe această pasiune. Și, de ce nu, îmi doresc să-l depășesc pe Cornel Mușat, care este o legendă a karate-ului mondial. Mai am timp la dispoziție pentru acest lucru”, a mai spus campionul ieșean.
Țara noastră și-a reconfirmat valoarea pe plan continental în karate-ul tradițional, tricolorii reușind să termine pe locul 1 în clasamentul pe națiuni la Campionatele Europene de la Belgrad. Federația Română condusă de Sensei Nicolae Mărăndici – 7 Dan a deplasat la Belgrad o delegație numeroasă, formată din 210 sportivi, aceștia concurând la toate probele și acoperind toate categoriile vârstă, copii 1-4, cadeți, juniori, tineret și seniori. Iar rezultatele au fost cele așteptate.
”După un an de pauză, România a revenit în competițiile internaționale cu rezultate de excepție, reușind să se claseze pe locul 1 pe națiuni la Belgrad, Campionat European la care au participat 650 de sportivi din 20 de țări. A fost un nivel ridicat, iar sportivii noștri au avut evoluții foarte bune”, a declarat Sensei Constantin Adăscăliței – 6 Dan, președintele clubului ENPI Iași și vicepreședinte al Federației Române de Karate Tradițional.
Delegația ieșeană la Belgrad a fost și ea una numeroasă, cu sportivi reprezentând patru cluburi: Risei (antrenori Marian Bejenaru și Petronela Bejenaru), ENPI (Constantin Adăscăliței), Suprem Karate Club (Dragoș Bălăiașa) și Olympic (Petronel Luca). Karateka de la cele patru cluburi au avut evoluții foarte bune, cucerind împreună 28 de medalii. Cele mai multe – 18, au fost obținute de sportivii de la RISEI Iași (6 de aur, 3 de argint, 9 de bronz), clubul Suprem Karate Iași a cucerit 5 medalii, 2 de aur, 2 de argint și una de bronz, toate prin Dragoș Bălăiașa, iar celelalte 5 medalii ieșene au fost trecute în dreptul cluburilor ENPI – 3, respectiv Olympic – 2.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER